Page Tools

Market segments

Sign up to receive ArcelorMittal Flat Products Industry news alerts by email
Page tools
Print
Bookmark
Share on
  • The Porsche Centre in Groningen

Did you know that … you can admire the limitless possibilities of Granite® PVDF and HDX in the design of the new Porsche Centre?

The newly built Porsche Centre not only provides a signature of modern minimalist architecture complying with corporate design lines, but also shows the almost limitless possibilities in the design of both modern and timeless commercial buildings with the use of ArcelorMittal’s organic coated steel.

The new Porsche Centre in Groningen (The Netherlands) is situated just outside the city centre, right on the beltway close to the Euroborg Stadium and the office and residential towers of the ‘Europapark’.


 An experience of all senses 

The aim was to create a building fully complying with the company’s corporate architecture to support and reflect the prestigious, authentic car brand. Knowing well their clients, successful yet demanding car enthusiasts, Porsche showrooms are designed to be more than just a place to buy a car: an experience of all senses makes the customers immerse themselves into the world of the brand.


The company’s values are not only reflected in the car design and quality but also in the architecture and design of the new building. Thus, when entering a Porsche showroom, feelings must be evoked: the driving experience is brought to another level.

Exclusivity & service, space & transparency

The new Porsche Centre in Groningen is a prime example of the consistent and thorough philosophy about its timeless brand. Designed by VBJ Architectuur en Bouwmanagement, a Dutch architecture practice based in Veenendaal, it convinces with its concept of transparency and service orientation. It not only contains a Porsche showroom but also a fully equipped modern garage.

The showroom itself offers a space for at least 17 to 19 cars to be displayed, flooded with natural light thanks to its generous skylights. It is conceived like a clubhouse, transmitting exclusivity and making the clients feel at ease at the same time. A stainless steel bar in the centre contributes to an informal atmosphere and makes possible waiting times more entertaining. On the 1st floor, the relaxing environment is enhanced by a client lounge.

Meeting the highest quality standards

Apart from space and comfort, transparency was an important issue in the design of the building. From the showroom you have a direct view of the garage with 6 spacious workstations. This way, reparations and inspections can be carried out in a short time.

Fully complying with the corporate identity and design guidelines of Porsche, the new building of the official Porsche Car dealer in North Netherlands is an example of striking, contemporary architecture reflecting the characteristics of the company: modern, with a sense of quality that meets the highest standards.
 


Organic coated metal cladding systems

The interior functions of the building are expressed by its external façades: the showroom façade is built up with innovative Silk-C flat and curved architectural composite panels made of Granite® PVDF organic coated steel, the façade of the so-called ‘Black Box’, the workshop, is made of Granite® HDX organic coated metal cladding systems and a transparent ventilated rain screen system was used for the cladding of the car park. The building envelope was designed and installed, in time and well within budget, by PIB Holland b.v. (being part of the HollandGroep).


Sustainable construction & innovation

As always in the design of a new building, energy efficiency had to be taken into consideration in order to achieve a major compliance with the current standards.

Most innovative technologies like economical LED lighting, heating and cooling with a heat exchanger are just a few examples of the energy-reducing measures applied in the building.